Mulakan Sahur dan Berbuka Puasa Dengan Kismis California

Biasanya ramai yang mengambil hidangan berasaskan oats pada waktu sahur  untuk menambah tenaga sepanjang berpuasa.

Tahukan anda, kismis juga adalah salah satu makanan peningkat tenaga yang bagus?

Untuk lebih bagus, makanlah Kismis California.

dav

Ia adalah snek yang sihat untuk semua peringkat umur, dari kanak-kanak hinggalah warga emas kerana ia mengandungi pelbagai khasiat kebaikan dan nutrien yang membantu mengekalkan gaya hidup sihat.

Jawatankuasa Pentadbiran Kismis  (Raisin Administration Committee) Amerika Syarikat telah berkongsi kebaikan Kismis California khasnya di sepanjang bulan Ramadhan nanti pada majlis bersama media yang bertemakan “Puas-Puas Puasa”.

Di majlis itu, wakil media dan penulis blog bepeluang mengetahui lebih lanjut mengenai kebaikan Kismis California dan mempelajari penyediaan hidangan berasaskan kismis yang sesuai diambil sewaktu berbuka puasa dan juga bersahur.

Pengarah Promosi Perdagangan RAC bagi Asia Tenggara, Encik Richard Lieu berkata bahawa:

“Bagi kebanyakan pengguna, terutama sekali kanak-kanak, Kismis California sesuai dijadikan snek yang sihat, berbanding makanan snek yang lain kerana rasa manisnya semula jadi dan tidak mengandungi sebarang gula tambahan.

Kismis California juga merupakan bahan makanan serba guna yang boleh digunakan dalam pelbagai sajian masakan, tidak kira sajian pembuka selera ataupun sajian utama mahupun pencuci mulut dan minuman, lebih-lebih lagi dalam keadaan pengguna masa kini yang lebih mementingkan penjagaan kesihatan dan lebih berani meneroka pengalaman kulinari pelbagai cita rasa.

Kismis California sesuai untuk sahur atau berbuka puasa, kerana ia bukan sahaja sedia untuk dimakan, tetapi juga lazat dan sihat. Satu kotak kecil Kismis California boleh diselitkan dalam beg tangan atau beg bimbit. Ia juga boleh dimuatkan ke dalam bekas makanan tengah hari, beg gim dan dalam laci meja kerja.”

dav

Kismis California juga menjimatkan, tidak mudah rosak dan senang untuk digunakan terus dari kotak, tidak perlu dibasuh, dikupas atau dicincang, menyenangkan anda untuk menyediakan sajian mudah seperti Yogurt Kismis California untuk emmulakan hari anda, manakala sajian ringan yang menggunakan Kismis California boleh dijadikan juadah untuk berbuka puasa.

Untuk menunjukkan kesenangan mengguna Kismis California dalam masakan di rumah, personaliti TV popular yang juga seorang ibu, Nur Affizza Azmi menunjukkan tiga resipi mengguna Kismis California untuk dinikmati oleh profesional yang sibuk dan aktif sepanjang bulan Ramadhan nanti.

Kini, mereka yang sentiasa sibuk tidak perlu lagi risau mengenai kesihatan dan pemakanan kerana Kismis California adalah bahan ideal untuk dimasukkan dalam sajian makanan yang berkhasiat dan memberikan tenaga.

Kismis California buka sekadar membuka selera tetapi juga adalah sumber pemakanan yang sesuai untuk digunakan dalam sajian makanan memandangkan isu kesihatan yang semakin meningkat seperti kencing manis.

Dalam kenyataannya, pakar diet bertauliah dari Hospital Pakar KPJ Damansara, Adibah Rushda Ismail, menerangkan beberapa cara yang praktikal untuk menjaga kesihatan sepanjang berpuasa. Beliau juga menjelaskan tentang bagaimana Kismis California boleh dijadikan bahan makanan untuk menambah tenaga dan membekalkan pelbagai nutrien yang perlu untuk mencergaskan badan sepanjang Ramadhan.

Jabatan Pertanian Amerika Syarikat menyarankan orang dewasa mengambil 1 1/2 hingga 2 cawan buah-buahan sehari. Buah yang sedia dimakan dan boleh dibawa ke mana-mana seperti Kismis California memenuhi kuota yang diperlukan.

Pelbagai kelebihan Kismis California termasuk:

  • Semula jadi sepenuhnya
  • manis secara semula jadi dan tidak mengandungi gula tambahan
  • tidak mengandungi lemak dan kolesterol serta rendah garam secara semula jadi
  • sumber Kalium (elektrolit penting yang membantu fungsi otot, kardiovaskular dan sistem sarat)
  • sumber serat
  • sumber nutrien
  • diketahui mengandungi fitonutrien yang menyekat pertumbuhan bakteria dalam mulut yang berkaian dengan kaviti dan penyakit gusi

Untuk maklumat lanjut, layari: www.calraisins.org dan www.caraisins.com. dan FB:@RACAsean

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: