“THE SUMMIT-97” PAPAR PAHIT GETIR PENDAKI MALAYSIA DALAM MENAWAN PUNCAK EVEREST

mde
Francais Media yang dilancarkan oleh Fullmoon Pictures (M)Sdn Bhd, syarikat penerbitan filem tempatan ini bernilai RM150 juta!

Image 09 (2)

Ia dilancarkan serentak dengan sambutan ulang tahun ke-25 kejayaan 10 pendaki Malaysia yang berjaya menawan puncak Gunung Everest pada tahun 1997.

Image 06 (6)

Majlis pelancaran ini dihadiri oleh Timbalan Menteri Belia dan Sukan, YB Senator Dato’ Sri Ti Lian Ker dan Pengerusi Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (FINAS), Ybrs. Tuan Zakaria Abdul Hamid beserta beberapa kenamaan yang lain termasuk Pesuruhjaya Tinggi dan Duta-duta dari beberapa buah negara.

Beroperasi sejak empat tahun yang lalu, Fullmoon Pictures yang tersentuh dengan kisah-kisah suka dan duka pendaki-pendaki ini berhasrat untuk memaparkan kisah perjalanan mereka yang penuh cabaran mengharungi cuaca dan bentuk muka bumi yang mengancam nyawa, demi mengharumkan nama Malaysia di persada dunia.

Di sebalik kejayaan mereka ini, masih ramai yang belum sedar dengan peristiwa bersejarah ini, termasuk laman web Wikipedia. Dengan itu, Fullmoon Pictures telah memulakan misi mereka untuk meningkatkan kesedaran awam tentang peristiwa bersejarah ini dan memberi makna agar rakyat berbangga dengan negara kita.

Image 03 (1)

Pengasas Bersama dan Pengarah Urusan Fullmoon Pictures, Izzat Hazim berkata,

“Ekpedisi Gunung Everest pada tahun 1997 amat merbahaya dan mencabar. Kami hanya memahami pahit getir mereka semasa kami mengkaji mengenai kisah tersebut, termasuk temubual, artikel dan dokumentari. Ianya telah benar-benar membuka mata kami. Konsep mendaki gunung tertinggi dunia sambil mengharungi iklim yang mencabar hanyalah sekilas dari peristiwa ini. Tidak ramai yang mengetahui keseluruhan proses latihan, kos di sebaliknya, persedian mental dan tahap usahasama yang terlibat dalam keseluruhan perjalanan.”

Dengan itu, kempen “The SUMMIT-97” telah ditubuhkan untuk membolehkan penonton merasai pahit getir dan cabaran yang ditempuh melalui penerbitan – filem-filem animasi, dokumentari, buku-buku, muzik latar asli, filem-filem, rakaman di sebalik tabir dan aplikasi permainan.

Kos RM100 juta telah diperuntukkan untuk menghasilkan filem yang berjudul “PEAK OF HEAVEN”, yang menglibatkan selebriti-selebriti antarabangsa seperti A. R. Rahman, Guy Sebastian, Henry Golding, Phedon Papamichael dan ramai lagi, menjadikan filem ini bertaraf antarabangsa sesuai untuk tayangan global.

Bermula empat tahun yang lalu, satu kajian yang menyeluruh telah dijalankan untuk memahami kehendak pengguna dalam sesebuah subjek. Menurut kajian tersebut, francais media “The SUMMIT-97” mampu menarik minat 98 juta penonton di seluruh dunia. Tambahan pula, Fullmoon Pictures juga akan menggabungkan teknologi StageCraft untuk menghasilkan suasana Gunung Everest yang hiper realistik dalam waktu nyata. Dengan itu, mereka menjangkakan untuk menghasilkan sebuah filem yang berimpak tinggi, dan akan menetapkan tahap yang baharu dalam industri hiburan Asia Tenggara.

“PEAK OF HEAVEN” juga dijangka akan menetapkan LIMA rekod Guinness World Records setelah siap sepenuhnya.

Pengerusi Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (FINAS), Tuan Zakaria Abdul Hamid berkata,

Fullmoon Pictures membawa mesej yang penting, iaitu sentiasa mengejar kejayaan bertaraf antarabangsa dan kekal fokus kepada matlamat asal. Seperti mana mereka menetapkan rekod Guinness World Records melalui filem mereka – PEAK OF HEAVEN, Filem Teknologi Pertama di Asia Tenggara yang menggunakan teknik rakaman STAGECRAFT (The Volume).”

Timbalan Menteri Belia dan Sukan, YB Senator Dato’ Sri Ti Lian Ker berkata,

“Saya ingin menegaskan kepentingan kempen ”The SUMMIT-97” ini. Ianya kisah yang bernilai bukan sahaja kepada para atlit, tetapi kepada setiap individu dalam kehidupan seharian mereka. Ianya menjadi kebanggaan rakyat Malaysia. Saya percaya, ramai rakyat Malaysia mempunyai kebolehan kesukanan yang belum dipersembahkan ke peringkat dunia.”

Majlis ini dijayakan dengan kerjasama Pusat Pelancongan Malaysia (MaTic), penaja rasmi lokasi majlis ini.

Untuk maklumat lanjut, sila layari https://www.fullmoonpic.com/

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Powered by WordPress.com.

%d bloggers like this: