FESTIVAL FILEM ANTARA BANGSA MALAYSIA LANCAR AKADEMI MIFFest

Tujuan utama Akademi MIFFest ditubuhkan adalah untuk memupuk bakat industri filem tempatan.

IMG20220711141027 (2)

Setelah dihentikan selama setahun dan terbatas dalam mod online akibat pandemik Covid-19, Festival Filem Antarabangsa Malaysia (MIFFest) kini muncul semula secara fizikal Julai ini.

IMG20220711152831 (3)

Kemunculan semula MIFFest ini telah menambah nilai serta membuka banyak ruang bukan sahaja mewujudkan Pasaran Projek MIFFest yang PERTAMA, tetapi juga membuka Akademi MIFFest.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, Malaysia telah menyaksikan berturut-turut penerbitan filem yang cemerlang, pengarah, pelakon, penulis dan pembuat filem lain mencipta nama di luar negara. Ini telah memberi inspirasi kepada ramai pencinta filem untuk meneroka program yang seumpama.

Akademi MIFFest telah ditubuhkan bertujuan menyediakan platform bagi industri filem untuk belajar dan berkongsi dengan orang ramai, dan MIFFest berharap dapat membawa manfaat terbesar kepada sarjana filem tempatan melalui hubungannya sendiri dengan festival filem di seluruh dunia.

Akademi MIFFest akan memperkenalkan kursus masa hadapan berdasarkan kepada :

  • pengarahan filem dan televisyen
  • fotografi
  • penulisan skrip
  • penerbitan filem dan televisyen
  • persembahan artistik

Ia menawarkan pelbagai kursus profesional yang berbeza berkaitan dengan filem dengan mengimbangi kedua-dua sukatan pelajaran teori serta praktikal dengan penglibatan dalam penerbitan filem sebenar dan sebagainya.

IMG20220711144138 (2)

Akademi MIFFest ini juga akan memberi peluang kepada pelajar yang bersemangat untuk membolehkan mereka menunjukkan hasil pembelajaran mereka dengan pelaksanaan beberapa projek. Akademi ini menjalin kerjasama dengan Akademi Quinton, dan kursus dan pensijilan disahkan oleh Kolej Universiti Lincoln dan disampaikan oleh Prof Dr. Amiya.

IMG20220711150222 (2)

Cik Joanne Goh, Pengerusi Festival Filem Antarabangsa Malaysia telah dianugerahkan “Honorary Fellowship” pada Majlis Menandatangani MOU Akademi MIFFest,

“Penghormatan ini merupakan pengiktirafan penting terhadap dedikasi dan kerja keras yang saya lakukan. Sepanjang tahun saya berada dalam industri perfileman, saya telah melakukan yang terbaik untuk belajar, memahami pengetahuan dan pencarian berterusan untuk skrip yang baik, dan untuk menghasilkan karya filem bersama-sama dengan pembuat filem yang cemerlang dari dalam dan luar negara. Anugerah ini telah menambah asas yang kukuh untuk kerjaya saya dalam industri perfileman. Memandangkan saya telah diiktiraf oleh Akademi Quinton, saya berharap dapat menyumbang kepada industri filem tempatan. Saya berharap melalui sumber saya sendiri, saya dapat mewujudkan jambatan untuk pembikin filem tempatan untuk menghubungkan filem tempatan dan antarabangsa”-Joanne Goh 

IMG20220711150902 (2)

Encik Aron Koh turut dianugerahkan anugerah yang sama pada majlis berkenaan.

IMG20220711152227 (2)

Akademi MIFFest akan diadakan di Akademi Quinton, yang merupakan lokasi yang sama dengan Pasaran Projek MIFFest, yang akan diadakan bermula 12 hingga 13 Julai, dan semua pembuat filem yang berminat boleh memohon penyertaan daripada Pegawai MIFFest.

Festival Filem Antarabangsa Malaysia dan Anugerah Global Emas telah ditubuhkan pada 2017. Dalam tempoh LIMA tahun ini, festival itu telah berjaya membawa filem antarabangsa yang cemerlang ke Malaysia dan memberi peluang kepada penonton Malaysia untuk melihat karya berkualiti dari negara lain. Selain membawa masuk filem antarabangsa, festival itu juga bertujuan menyediakan platform yang lebih luas untuk filem, pengarah dan pelakon Malaysia mempamerkan karya mereka. Festival ini didedikasikan bagi tujuan membawa filem Malaysia ke peringkat antarabangsa dan membolehkan dunia menyaksikan kehebatan filem Malaysia.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Powered by WordPress.com.

%d bloggers like this: