‘DON’T LOOK AT THE DEMON’:FILEM PERTAMA TEMPATAN MASUKI PASARAN AMERIKA

Tahniah atas kejayaan ini. Bukan calang-calang dapat masuk pasaran antarabangsa!

Image 05 (22)

Filem seram tempatan ini agak unik kerana ia menampilkan barisan pelakon-pelakon dari Hollywood. Ia juga adalah filem Malaysia pertama yang ditayangkan di Amerika Syarikat, sekali gus membuka jalan untuk kejayaan antarabangsa dalam produksi tempatan masa hadapan.

Image 08 (3)

YB Datuk Zahidi Zainul Abidin, Timbalan Menteri Komunikasi dan Multimedia (K-KOMM) turut hadir bagi meraikan tayangan global ‘Don’t Look at the Demon’ ini di Dadi Cinema, Pavilion Kuala Lumpur.

“Filem ini memberi peluang kepada orang dari negara lain untuk mempelajari dan memahami budaya, tradisi dan tarikan pelancong di Malaysia, yang seterusnya boleh menyumbang kepada peningkatan sektor pelancongan. Memandangkan kami telah memasuki pasaran Amerika, kami boleh berusaha untuk mencapai tahap yang lebih tinggi dengan menyasarkan untuk memperoleh anugerah seperti Oscar, Emmy, dan sebagainya, dalam masa terdekat.”

Filem ini mengisahkan tentang sekumpulan penyiasat paranormal Amerika yang telah mengembara ke Bukit Fraser, Malaysia, untuk menyiasat kejadian ghaib di sebuah rumah yang dibina pada awal 1970-an. Apa yang lebih mengejutkan, kru mendapat lebih daripada yang ditawarkan sekiranya mereka berjaya membongkar rahsia gelap tentang rumah yang penuh dengan larangan ritual Thai kuno.

Selebriti Hollywood iaitu Fiona Dourif (terkenal dengan peranannya dalam francais Chucky & BBC America’s Dirk Gently, The Blacklist, Christopher Nolan’s Tenet, dll.), Harris Dickinson (terkenal dengan wataknya dalam Maleficent: Mistress of Evil, The King’s Man, Triangle of Sadness – pemenang Palme d’Or 2022, dsb.) antara personaliti terkenal lain yang turut menghidupkan filem itu dengan persembahan bertaraf dunia yang pasti memukau sesiapa yang menontonnya.

Image 04 (22)

Berdasarkan peristiwa sebenar, pengarah dan penerbit filem ‘Don’t Look at the Demon’, Brando Lee telah melakukan banyak perkara untuk meneliti dan memahami proses ritual purba untuk menggambarkan representasi yang paling tepat dari segi budaya bagi ‘hantu’ tersebut.

Beberapa perundingan telah dibuat dengan sami Thai yang sangat berpengalaman dalam eksorsisme untuk mendapatkan pemahaman yang lebih baik tentang prosedur dan ‘senjata’ yang digunakan untuk menghalau roh-roh itu. Penambahan bintang Hollywood membolehkan filem itu boleh dikaitkan dengan sebahagian besar orang di dunia dan menjana minat global dalam pendekatan uniknya untuk menggambarkan perspektif Amerika tentang cerita rakyat tradisional Asia.

Brando Lee, Pengarah dan Penerbit ‘Don’t Look at the Demon’ berkata,

“Dengan keluaran global ‘Don’t Look at the Demon’ saya berharap dapat memberi inspirasi kepada pengeluar tempatan untuk mencapai bintang dan terus maju untuk mewakili Malaysia di peringkat antarabangsa. Penerbitan filem ini bukan sahaja kejayaan saya, tetapi ia adalah kejayaan kita semua di Malaysia, dan saya amat berbangga untuk menetapkan penanda aras ini dan membawa kebanggaan kepada negara kita. ‘Don’t Look at the Demon’ selama-lamanya akan menjadi lambang untuk mengingatkan Malaysia bahawa tiada matlamat yang terlalu besar jika anda menetapkan fikiran anda kepadanya.”

Sememangnya, filem ini telah memikat penonton dari seluruh dunia dan akan ditayangkan di lebih 20 negara termasuk  Vietnam, Thailand, Filipina, Singapura, Mongolia, Kemboja, Amerika Syarikat, Kanada, United Kingdom, Poland, dan beberapa negara lain. Selain itu, filem ini juga menetapkan penanda aras untuk produksi tempatan kerana ia membuat debut di Amerika, menjadikannya filem Malaysia pertama yang pernah ditayangkan di pawagam Amerika, dan lebih menakjubkan, ianya akan ditayangkan di lebih daripada 250 pawagam di rantau Amerika Utara.

‘Don’t Look at the Demon’ boleh ditonton di pawagam seluruh negara mulai 6 Oktober 2022.

Sila layari https://www.dontlookatthedemonfilm.com/ untuk maklumat lanjut.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Powered by WordPress.com.

%d bloggers like this: