KEANU SUBBA TAMPIL DI ‘ONE ON PRIME VIDEO 3 BERSAMA MEDIA’

Beza kali ini, bintang MMA tempatan Keanu Subba mengadakan pertemuan menerusi zoom pada 14 Oktober lalu.

DA_7033 (2)

ONE Championship, organisasi seni mempertahankan diri terbesar di dunia mengadakan pertemuan tersebut untuk memberi peluang kepada pengamal media berinteraksi dengan Keanu sebelum pertarungannya di ONE di Prime Video 3, Sabtu ini iaitu 22 Oktober di Axiata Arena menentang Yoon Chang Min dari Korea Selatan (Rekod Pro MMA: 5-2).

DC-0954 (2)

Pertarungan terbaharu Keanu ialah di ONE Championship – ONE 160, di mana beliau menang menentang Amir Khan dari Singapura melalui kemenangan KO (Punches) pada Ogos tahun ini.

DC-0969 (2)

Keanu (Rekod Pro MMA: 9-5) berkata,

“Apabila saya bertarung dan membuat persembahan, saya akan memberi sepenuhnya. Saya memberikan segalanya kerana itu adalah moto saya dalam hidup, dan peminat saya berhak mendapatnya. Saya tidak akan berada di sini tanpa peminat, dan saya berhutang banyak kepada mereka. Pertarungan saya seterusnya akan menjadi tontonan dan peminat pastinya tidak mahu ketinggalan. Masa saya di pentas ONE Championship adalah luar biasa untuk kerjaya saya dan saya semakin baik setiap hari”

Juara Featherweight MIMMA Keanu dilahirkan dengan bapanya warga Nepal dan ibunya warga tempatan di Kuala Lumpur. Berikutan itu, beliau sering dipilih di sekolah kerana keturunan berdarah campur, tetapi Keanu memutuskan untuk memyembunyikan identitinya dan perlahan-lahan dia diterima rakan-rakannya.

Walaupun baru sahaja menceburi seni mempertahankan diri taekwondo, beliau telah memenangi beberapa pingat emas dalam sukan itu.Kemahiran dan bakat terpendam muncul sehingga beliau melanjutkan pelajaran ke Sekolah Tinggi di Amerika Syarikat. Di sana, beliau menemui seni mempertahankan diri campuran selepas menontonnya di televisyen bersama abangnya, Gianni, yang kini turut menjadi salah seorang pemain flyweight terbaik ONE Championship.

Subba dan abangnya bertekad untuk bersaing, tetapi tidak mampu untuk menjalani latihan di gim. Mereka tidak berputus asa dan mempelajari video di YouTube dan mencuba langkah keluar antara satu sama lain. Ia berterusan sehingga Keanu mengetahui sepupunya menghidap kanser, dan dia memutuskan untuk pulang ke Malaysia bagi menghabiskan saat-saat terakhir bersama sepupunya.

Kembali ke Kuala Lumpur, Keanu akhirnya menemui gim yang boleh membantu beliau berlatih dan memulakan latihan formalnya. Selepas kurang daripada enam bulan berlatih, beliau berani menghadapi pertarungan pertamanya menentang veteran Malaysia AJ Lias Mansor.

Walaupun akhirnya kalah dengan keputusan, keberaniannya memberi inspirasi kepada sepupunya, yang menggelar Keanu sebagai heronya sebelum meninggal dunia secara tragis. Keanu terus menjejaki dunia Malaysia untuk menjadi Juara MIMMA Featherweight dua kali sebelum menandatangani kontrak dengan ONE Championship.

Sejak debut di pentas global, beliau telah mengalahkan beberapa lawan pada pusingan pertama untuk menonjol sebagai salah satu bakat muda yang paling menarik untuk ditonton.

Maklumat Yoon Chang Min
Pemenang Kejohanan Perang Ejen Pejuang Yoon Chang Min, juga dikenali sebagai “The Big Heart”, merupakan seorang kanak-kanak yang berdaya saing, dan dia mengambil bahagian dalam seni mempertahankan diri serta-merta selepas mencuba kickboxing di sekolah menengah. Dia juga menjadi juara tinju amatur.

Bergantung kepada kemahiran tinjunya yang cemerlang, Yoon mencuba seni mempertahankan diri campuran dan merekodkan menang tanpa kalah 6-0 sebagai pemain amatur. Selepas dia memenangi Musim 2 rancangan realiti Jepun yang dipanggil ‘Fighting Agent War’ barulah beliau menjadi terkenal.

Dalam mengejar impiannya menjadi juara dunia ONE Lightweight, Yoon mempertajamkan kemahirannya di Team MAD bersama beberapa artis bela diri campuran terkemuka Korea Selatan.

Untukmengetahui tentang ONE, sila layari:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Powered by WordPress.com.

%d bloggers like this: