AURA PERPADUAN TINGKAT PERSEFAHAMAN DI GALERI UNITI KELUARGA MALAYSIA

Terasa sungguh aura perpaduan sewaktu berkunjung di Rumah Melayu, Rumah India, Rumah Cina, Rumah Sabah dan Rumah Sarawak yang ditempatkan dalam program Galeri UNITI Keluarga Malaysia pada 4 November lalu di pusat beli-belah terkemuka, Berjaya Times Square.

IMG20221104160949 (2)

Berlangsung buat kali kedua, ia diadakan selama tiga hari bermula 4 November 2022 hingga Ahad, 6 No 2022.

IMG20221104152320 (2)

Malah lebih membanggakan apabila program Galeri UNITI Keluarga Malaysia disempurnakan perasmiannya oleh Menteri Perpaduan Negara, Datuk Halimah Mohamed Sadique yang terus bersemangat walau pun penyandang kerusi Parlimen Kota Tinggi itu digugurkan namanya untuk bertanding di kerusi tersebut pada PRU15.

IMG20221104155312 (2)

“Ini ucapan terakhir saya malah jaket ini pun akan menjadi memori selamanya buat saya” ujar Halimah membuka kata-kata ucapannya sebelum merasmikan Galeri UNITI Keluarga Malaysia anjuran Kementerian Perpaduan Negara bersama rakan strategik, Berjaya Times Square, Kuala Lumpur.

“Galeri seumpama ini diharapkan dapat menjadi platform penghayatan terhadap kepelbagaian seni, budaya dan adat resam yang menjadi amalan masyarakat majmuk di Malaysia” 

Turut hadir adalah Senator Dato’ Seri Hjh Zurainah Musa, Pengarah Eksekutif Berjaya Times Square, Dato’ Indera Noridah Abd Rahim, Ketua Setiausaha Kementerian Perpaduan Negara dan Dr Kang Tong Hum, Timbalan Ketua Setiausaha Kementerian Perpaduan Negara.

Pada majlis yang sama, Kementerian turut menyampaikan sijil Rakan Strategik kepada Berjaya Times Square Management Corporation dalam usaha memperluas jalinan kerjasama agensi awam dan swasta.

“Peranan menggalas aspirasi perpaduan nasional adalah tanggungjawab merentasi pelbagai organisasi,” jelas Halimah sambil yakin program yang diadakan mampu menghimpunkan pelbagai detik-detik perpaduan merentasi sempadan kaum, agama, budaya dan bahasa yang dipamerkan dalam bentuk galeri.

Untuk rekod, Edisi Pertama telah diadakan pada 29 September 2022 sehingga 9 Oktober lalu di AEON BIG (M) Sdn Bhd. Bermula dari jam 10 pagi hingga 10 malam, pelbagai aktiiti dijadualkan sepanjang Galeri UNITI Keluarga Malaysia dengan pengisian berbentuk pameran, persembahan budaya serta permainan sukan rakyat.

Lebih terperinci, pengisiannya merangkumi:

 • Pameran Rumah KAMI
  Pengenalan terhadap variasi budaya di Malaysia dan membuka ruang kepada pengunjung mengenali dan memahami adat resam bangsa lain di samping dapat menyemai sikap hormat-menghormati antara kaum.
 • Citarasa Menu Keluarga Malaysia
  Segmen ini menampilkan keunikan makanan tradisi beridentitikan kepelbagaian kaum yang boleh dirasai sendiri oleh setiap pengunjung.

  IMG20221104153852 (2)

 • Persembahan Budaya Pelbagai Etnik
  Persembahan seni dan kebudayaan etnik Keluarga Malaysia akan dipertontonkan beserta pertunjukan busana indah setiap kaum.
 • Permainan Sukan Rakyat
  Pengujung juga akan didedahkan dengan beberapa permainan tradisional seperti teng-teng, yo-yo cina, dam aji dan lain-lain.

IMG20221104154058 (2)

Majlis pelancaran Galeri UNITI turut dimeriahkan dengan persembahan dari penyanyi Amir Masdi dan Siti Nordiana yang menjadi tumpuan pengunjung mendekati mereka untuk berselfie.

Antara barisan artis lain yang bakal membuat persembahan terdiri dari antaranya penyanyi Nabila Razali dan Neetha Manisha dan paling dinantikan tentunya hadiah cabutan bertuah di mana pengunjung boleh memenangi hadiah lumayan seperti tv mahu pun telefon bimbit.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Powered by WordPress.com.

%d bloggers like this: