DBKL & PERSATUAN KARYAWAN ANJUR FESTIVAL KL RIVER JAZZ 2022

Festival ini bakal berlangsung pada 26 dan 27 November 2022 bermula pukul 3 petang hingga 12 malam di River of Life.

jazz 1(2)

Ia bakal membariskan para artis dan penggiat Jazz terkenal tempatan dan antarabangsa serta pastinya menjadi acara yang hebat dan mempunyai prestijnya yang tersendiri.

jazz 3 (2)

Menurut Khairul Azmir Ahmad, Pengarah Jabatan Kebudayaan, Kesenian, Pelancongan Dan Sukan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur penganjuran festival ini adalah didasari oleh beberapa perkara , dan yang utamanaya bagi mengaktifkan kembali aktiviti persembahan yang melibatkan artis dalam nuansa Jazz tempatan.

“ Kami sedar para pemuzik dan artis sememangnya telah bercuti panjang sepanjang era pendemik , dan ini merupakan ikhtiar DBKL untuk menyokong penggiat Jazz tempatan pula . Sebelum ini juga DBKL telah mengadakan pelbagai persembahan dalam pelbagai genre seperti Pop Yeh Yeh , Rock , Tradisional dan lain-lain.

Objektif keduanya pula ialah sebagai medium promosi pelancongan Kuala Lumpur , dimana lokasi pentas yang dipilih iaitu Guiding Gallery , River of Life yang terletak berhampiran Jalan Mahkamah Persekutuan merupakan lokasi ikonik Kuala Lumpur. Para penonton bakal menikmati persembahan berlatar belakang pemandangan indah titik penumpuan antara dua sungai: Sungai Klang dan Sungai Gombak”

Untuk makluman, projek ROL ini yang telah dibangunkan pada 2018 telah diiktiraf sebagai salah satu daripada 10 lanskap pancutan air terbaik di dunia oleh media antarabangsa The Independent.

jazz 2 (2)

Festival KL River Jazz 2022 menggabungkan artis Jazz terkenal antarabangsa seperti SORE (Indonesia) , Mike Price (Australia) Joe Rosenberg ( USA ) dan para maestro Jazz tempatan seperti Steve Thornton, Michael Veerapen, Atilia, Dasha Logan , Junji Delfino, Lewis Pragasam, Fly Halizor, John Thomas, Rozhan Rahman, Eric Li, Zahid Ahmad, Razak Rahman, Jazztified , RT2. Attap Jazztrad, Rhythm & Sax dan ramai lagi pastinya bakal menggamit kehadiran ramai, tambahan ianya diadakan secara PERCUMA dilokasi yang sesuai kepada seisi keluarga.

Jadi apa lagi warga kota, kali ini muzik Jazz bakal menjadi halwa telinga anda pula .

Ayuh semua!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Powered by WordPress.com.

%d bloggers like this: