HEKTAR REIT TERIMA DUA ANUGERAH PERAK

Tahniah Hektar REIT atas komitmen dan kecemerlangan mereka, telah memenangi DUA anugerah PERAK pada majlis Anugerah ESG The Edge Malaysia 2022!

hektar 1 (2)

Hektar Asset Management Sdn Bhd, Pengurus Hektar Real Estate Investment Trust (“Hektar REIT”), REIT tertumpu runcit pertama di Malaysia, dengan sukacitanya mengumumkan bahawa Hektar REIT telah menerima:
⦁ Anugerah Prestasi Paling Baik Sepanjang Tiga Tahun (untuk Cap Pasaran di bawah RM300M)
⦁ Anugerah Sektor Hartanah & REIT
hektar 2 (2)

Anugerah tersebut bertujuan untuk mengiktiraf dan memberi penghormatan kepada syarikat Malaysia atas komitmen mereka untuk membangun dan meningkatkan operasi perniagaan mereka mengikut prinsip Alam Sekitar, Sosial dan Tadbir Urus (“ESG”).

Majlis anugerah telah diadakan sewaktu majlis makan malam gala di Hotel Sunway Resort pada 28 November 2022 lalu.

Anugerah ESG Edge Malaysia 2022 terdiri daripada DUA kategori  iaitu

  1. Anugerah Ekuiti
  2. Anugerah Dana.

Anugerah Ekuiti dianjurkan dengan kerjasama Bursa Malaysia dan FTSE Russell mankakala Anugerah Dana dengan kerjasama Suruhanjaya Sekuriti dan Morningstar.

Anugerah ini bertujuan untuk mempromosikan penerimaan dan kepimpinan ESG di kalangan pemimpin industri dan profesional dengan mengiktiraf sumbangan dan kejayaan mereka.

Hektar REIT layak di bawah kategori Anugerah Ekuiti, di mana syarikat mesti disenaraikan di Bursa Malaysia dan menjadi konstituen indeks FTSE Bursa Malaysia EMAS pada Jun 2022.

Johari Shukri Jamil, Ketua Pegawai Eksekutif Hektar Asset Management Sdn. Bhd. (“Pengurusan Aset Hektar”), Pengurus Hektar REIT berkata:

“Kami berbesar hati dianugerahkan dengan anugerah berprestij ini, bukti dan pengiktirafan terhadap usaha kami dalam memacu inisiatif kelestarian sejak kami memulakan fokus teras pada tiganya. tonggak E, S dan G di seluruh organisasi pada 2017. Komitmen kami terhadap prinsip ESG adalah jangka panjang, kerana kami menyedari bahawa kami semua mempunyai tanggungjawab terhadap pemegang kepentingan kami. Kami terus komited untuk memajukan lagi usaha kami dalam mengurus perkara kemampanan material dalam bidang pemuliharaan alam sekitar, termasuk pengurangan dan penyesuaian perubahan iklim, pengurusan air & sisa, dan mengurus penggunaan tenaga, termasuk menggabungkan tenaga boleh diperbaharui dalam campuran tenaga kami.

Beliau juga menekankan bahawa syarikat akan terus memastikan inisiatifnya selaras dengan tanggungjawab sosial korporat (CSR), amalan terbaik industri dan jangkaan pelabur. Selama bertahun-tahun, Hektar REIT telah berganding bahu melalui banyak perkongsian dan kerjasama dengan organisasi tempatan dan antarabangsa, memberikan sokongan kepada NGO dan program amal untuk menyokong masyarakat yang kurang bernasib baik dan terpinggir selain memajukan dan memperkasakan wanita untuk meningkatkan kebebasan kewangan mereka untuk manfaat keluarga.

“Kami menyedari keperluan untuk mendapatkan sumber yang bertanggungjawab dan bekerjasama rapat dengan pihak luar, seperti penyewa dan vendor kami, untuk mengurangkan jejak karbon kami merentasi rantaian nilai. Contohnya ialah Mesin Layan Diri Terbalik (RVM) yang diperkenalkan baru-baru ini untuk mengitar semula botol plastik dan tin di Subang Parade sebagai projek perintis untuk memainkan peranan kami dan memberi ganjaran kepada pelanggan setia kami dengan baucar untuk penebusan kerana komitmen berterusan mereka untuk menjadi sebahagian daripada masyarakat yang bertanggungjawab . Kami juga akan terus menyepadukan ESG ke dalam semua aspek perniagaan kami, daripada pengurusan kewangan kepada operasi dan perancangan masa depan untuk memberikan nilai jangka panjang yang berdaya tahan dan mampan untuk pemegang kepentingan kami.”

Pada penilaian FTSE Russell Jun 2022, Hektar REIT telah dinaik taraf daripada 3 bintang kepada penarafan ESG 4 bintang pada Indeks FTSE4Good Bursa Malaysia (F4GBMI). Berdasarkan penilaian F4GBMI keputusan, Hektar REIT diilhamkan dan digalakkan untuk meneruskan usahanya untuk menambah baik inisiatif dalam ketiga-tiga bidang teras Alam Sekitar, Sosial & Tadbir Urus dan membenamkan rinsip teras ini ke dalam DNA perniagaannya.

MENGENAI HEKTAR REAL ESTATE INVESTMENT TRUST
Hektar Real Estate Investment Trust (“Hektar REIT”) adalah REIT yang bertumpukan peruncitan yang pertama disenaraikan di Malaysia. Objektif utama Hektar REIT adalah memberikan pemegang saham kami pendapatan dividen yang mapan dan mencapai tambah nilai modal jangka panjang bagi REIT. Hektar REIT disenaraikan di Papan Utama Bursa Malaysia Securities Berhad pada 4 Disember 2006 dan kini memiliki 2 juta kaki persegi ruang runcit di 4 negeri dengan aset bernilai RM1.16 bilion pada 31 Disember 2021. Rakan strategik REIT adalah Frasers Centrepoint Trust, sebahagian daripada Frasers Property Ltd, yang beribupejabat di di Singapura. Hektar REIT diuruskan oleh Hektar Asset Management Sdn Bhd dan pengurus hartanahnya adalah Hektar Property Services Sdn Bhd. Portfolio hartanah komersial Hektar REIT termasuklah Subang Parade di Subang Jaya, Selangor; Mahkota Parade di Melaka; Wetex Parade & Classic Hotel di Muar, Johor; Central Square di Sungai Petani, Kedah; Kulim Central di Kulim, Kedah dan Segamat Central di Segamat, Johor. Untuk maklumat lanjut, sila layari http://www.HektarREIT.com

Email: ir@HektarREIT.com
Web: www.HektarREIT.com

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Powered by WordPress.com.

%d bloggers like this: