SAMAIDEN ‘MENGHIDUPKAN’ MATAHARI DI SUNWAY NEXUS

Samaiden Group Berhad secara rasminya telah menghidupkan kemudahan penjanaan kuasa pertama di Sunway Nexis.

matahri 1 (2)

Samaiden Group Berhad (“Samaiden”; Bursa: SAMAIDEN, 0223), pakar penyelesaian tenaga bersih yang terlibat terutamanya dalam kejuruteraan, pemerolehan, pembinaan dan pentauliahan (EPCC) sistem fotovoltaik (PV) solar dan kuasa, dengan sukacitanya mengumumkan bahawa anak syarikat milik penuh Kumpulan, Samaiden Capital Management Sdn. Projek pelaburan solar pertama di Sunway Nexis telah mula beroperasi pada 23 Disember 2022.

Samaiden akan mengendalikan dan menyelenggara sistem PV solar atas bumbung dengan kapasiti terpasang 531 kilowatt-puncat (kWp) untuk tempoh 20 tahun. Berdasarkan penjanaan 12.5 juta kilowatt-jam (kWj) dalam tempoh 20 tahun, ini boleh mengurangkan kira-kira 8,400 tan pelepasan karbon.

Pengarah Urusan Kumpulan Samaiden, Ir. Chow Pui Hee berkata,

matahari 1 (2)

“Sebagai sebahagian daripada pelan kepelbagaian untuk Kumpulan kami, kami gembira melihat penyiapan projek pelaburan pertama ini, di mana Perjanjian Pembelian Tenaga (PPA) telah ditandatangani dengan Perbadanan Pengurusan Sunway Nexis (Sunway Nexis Management Corporation) pada Disember 2021. Ini adalah peristiwa penting bagi kami kerana kemudahan ini akan menyumbang secara positif kepada pendapatan dan aliran tunai kami secara berulang selama 20 tahun.”

Pengerusi Perbadanan Pengurusan Sunway Nexis Encik Teo Poh Heng berkata,

“Kita mesti menumpukan pada masa depan planet kita dan menekankan kelestarian tenaga boleh diperbaharui (RE) dan Sunway Nexis gembira untuk bekerjasama dengan Samaiden sebagai folovoltaik solar pelabur kerana ini sudah tentu akan membantu meningkatkan kesedaran TBB dan faedahnya kepada pemilik dan penyewa bangunan. Saya mesti berterima kasih kepada Samaiden kerana mengambil inisiatif berani ini untuk melabur dalam Solar PV untuk Sunway Nexis kerana ini selaras dengan inisiatif negara kita dalam melaksanakan prinsip Alam Sekitar, Sosial dan Tadbir Urus (ESG) di tempat kerja. Ia bermula dengan keputusan korporat yang bijak dan tepat pada masanya yang mempunyai kesan jangka panjang untuk semua yang berkenaan.”

“Dengan pengumuman baru-baru ini yang dibuat oleh Menteri Sumber Asli, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim YB Nik Nazmi Nik Ahmad mengenai surcaj 20 sen/kWj yang akan dikenakan kepada pengguna industri voltan sederhana dan voltan tinggi termasuk syarikat multinasional, kami menjangkakan bahawa sistem PV solar akan menjadi alternatif terbaik untuk mereka gunakan untuk mengurangkan bil elektrik mereka,” kata Ir. Chow.

Untuk maklumat lanjut, lawat samaiden.com.my.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Powered by WordPress.com.

%d bloggers like this: