BINTAI KINDEN KEMBANG PERNIAGAAN DALAM MINYAK & GAS

Tahniah kepada sub-subsidiari milik 51% syarikat, Bintai Energy, dianugerah subkontrak RM4.0 juta oleh Petro Flanges & Fittings dan menerima lesen daripada Petronas untuk membekalkan produk dan perkhidmatan kepada perniagaan O&G.

25bint_NSTfield_image_listing_featured.var_1669370159

Bintai Kinden Corporation Berhad (“Bintai Kinden” atau “Syarikat”; Bursa: BINTAI, 6998), pakar perkhidmatan kejuruteraan mekanikal dan elektrikal (“M&E”), dengan sukacitanya mengumumkan bahawa Syarikat Sub-subsidiari miliknya 51 peratus, Bintai Energy Sdn Bhd (“BESB”), telah dianugerahkan beberapa siri subkontrak oleh Petro Flanges & Fittings Sdn Bhd (“PFF”) dan pelbagai pelanggan yang disyorkan oleh PFF, yang melibatkan pembekalan paip keluli karbon / keluli tahan karat gred tinggi, injap dan aksesori paip kepada pelbagai perniagaan minyak dan gas (“O&G”) bernilai RM4 juta.

Nilai subkontrak terkumpul yang dicagarkan melalui PFF di mana BESB adalah kenderaan tujuan khas yang dikenal pasti untuk pembekalan bahan kepada industri O&G kini berjumlah RM12.9 juta. PFF ialah pembekal paip, bebibir, kelengkapan, injap dan peralatan berkaitan O&G lain.

Dalam pengumuman berasingan, Syarikat juga berbesar hati untuk mengambil maklum bahawa BESB telah menerima lesen yang diluluskan sebagai pengedar kabel instrumentasi dan kabel am berhubung dengan kuasa dan kawalan daripada Petronas. Lesen tersebut berkuat kuasa dari 11 Ogos 2022 hingga 10 Ogos 2025.

Bintai Kinden juga mengumumkan bahawa BESB bekerjasama dengan Puncak Logam Sdn Bhd (“PLSB”), yang perniagaan utamanya ialah perdagangan dan pemasaran barangan, untuk memastikan masa penghantaran produk yang lebih cepat kepada pelanggan melalui penyimpanan produknya, termasuk paip, kelengkapan, bebibir, gasket, bolt stud dan bahan struktur dan sebarang barangan lain di kemudahan PLSB sambil membolehkan PLSB mendapatkan sumber untuk pembeli di Malaysia untuk produk ini.

En. Azri Azerai, Pengarah Eksekutif Bintai Kinden berkata,

1712958

“Penganugerahan terbaharu subkontrak kepada BESB adalah sebahagian daripada perkongsian dan jalinan yang kami usahakan untuk mengembangkan perniagaan berkaitan O&G kami. Ini termasuk mencari peluang dan perkongsian dengan syarikat yang berkongsi visi yang sama seperti Bintai Kinden, di Asia Tenggara. Kami kini berkembang ke Indonesia melalui rakan kongsi tempatan di negara ini. Kami juga gembira dengan pemberian lesen oleh Petronas yang membolehkan kami membekalkan produk dan perkhidmatan kepada perniagaan O&G di Malaysia. Ini sudah tentu akan menjadi rangsangan kepada cabang O&G kami.”

En. Nuraiman  Shaiful Annuar, Pengarah Bintai Energy berkata,

“Perkongsian dengan PLSB adalah strategik kepada pertumbuhan perniagaan berkaitan O&G kami kerana kami percaya logistik akan menjadi penting dalam rantaian bekalan. Ia akan memastikan produk sampai kepada pelanggan dengan lebih cepat dan pada masa yang sama, PLSB akan membantu kami memasarkan produk di Malaysia.”

En. Amli Mohamed Amin, Pengarah Urusan PLSB berkata,

“Perkongsian kami dengan BESB memastikan sentiasa ada inventori produk O&G di tangan yang boleh dihantar kepada pelanggan. Memandangkan ketidaktentuan yang berkaitan dengan rantaian bekalan global, kemudahan kami menawarkan stok bekalan sedia sementara pada masa yang sama, kami boleh membantu memasarkan produk ini melalui rangkaian pelanggan kami.”

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Powered by WordPress.com.

%d bloggers like this: