MALAYSIA GENOMIK JALIN KERJASAMA R&D DENGAN SIRIM

Malaysian Genomics Resource Centre Berhad (“Malaysian Genomics” atau “Kumpulan”; Bursa: MGRC, 0155), pakar genomik dan biofarmaseutikal terkemuka, dengan sukacitanya mengumumkan kerjasama strategik dengan SIRIM Berhad (“SIRIM”), bagi meneroka pengkomersialan projek penyelidikan dan pembangunan bersama (“R&D”) dalam bidang perubatan dan bioteknologi.

SIRIM Berhad yang dimiliki sepenuhnya oleh Kerajaan Malaysia, memberi tumpuan kepada R&D, penyeragaman dan kualiti serta bertindak sebagai pemangkin pembangunan perindustrian melalui program-program yang melibatkan teknologi dan penyeragaman.

Encik Sasha Nordin, Ketua Pegawai Eksekutif Malaysian Genomics, berkata,

“SIRIM dan Genomik Malaysia mempunyai pengalaman, sumber dan aset teknologi pelengkap. Pasukan dari kedua-dua organisasi telah bertemu untuk meneroka penyelidikan mereka dan mengembangkan minat dalam perubatan ketepatan, keselamatan makanan, dan produk untuk pasaran pengguna. Kerjasama strategik ini akan membuka jalan bagi perjanjian individu khusus untuk projek-projek yang mana peluang komersial telah dikenal pasti.”

Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan SIRIM Berhad, Dato’ Indera Dr Ahmad Sabirin Arshad berkata,

“Kami berharap dapat bekerjasama rapat dengan Malaysian Genomics dalam projek R&D yang boleh memberi manfaat kepada negara dan industri domestik. Kerjasama strategik ini akan mempercepatkan proses yang berkaitan untuk memastikan kedua-dua pihak dapat meneroka daya maju komersial projek, sebelum memulakan penyelidikan, pembangunan dan pengkomersialan.”

Pihak-pihak kerjasama strategik dua tahun ini juga akan bersama-sama mencari rakan institusi swasta dan awam yang sesuai untuk pembiayaan dan pengkomersialan projek-projek ini.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Powered by WordPress.com.

%d bloggers like this: