BINTAI KINDEN CEBURI ASET DIGITAL

Bintai Kinden Corporation Berhad (“Bintai Kinden” atau “Syarikat”; Bursa: BINTAI, 6998), pakar perkhidmatan kejuruteraan mekanikal dan elektrikal (“M&E”), menceburi aset digital melalui anak syarikat milik penuh Bintai Trading Sdn Bhd (“BTSB”).

Sebagai sebahagian daripada inisiatif ini dan untuk mengambil kira keperluan jangka panjang, BTSB mempunyai akaun dengan bursa mata wang digital yang dilesenkan oleh Suruhanjaya Sekuriti Malaysia.

Azri Azerai, Pengarah Eksekutif Bintai Kinden berkata,

“Ini adalah masa yang sesuai untuk menceburi aset digital kerana nilai-nilai secara menyeluruh telah jatuh, terutamanya di kalangan yang utama seperti Bitcoin dan Ethereum. Kami akan menumpukan sebahagian daripada aliran tunai percuma kami untuk aset digital dan akan mengambil pendekatan purata kos dolar apabila membelinya. Ini juga sebahagian daripada pengurusan perbendaharaan kami kerana kami perlu memastikan aliran tunai untuk menguruskan operasi harian kami sambil mengambil kira keperluan dan strategi jangka panjang kami yang melibatkan perniagaan M&E. Kami akan terus mencari peluang di Malaysia dan negara-negara jiran untuk berkembang.”

Menurut Coinbase Global Inc. (“Coinbase”) 2023 Crypto Market Outlook yang diterbitkan pada Disember 2022, penerbangan ke kualiti di kalangan pelabur institusi; kemusnahan kreatif yang akhirnya akan membawa kepada peluang baru dan; pembaharuan asas yang membawa kitaran seterusnya, adalah tema utama untuk tahun ini.

Laporan Coinbase juga menyatakan bahawa pekali yang membawa kepada korelasi yang tinggi dan positif antara Bitcoin dan Ethereum berbanding saham AS telah menunjukkan trend yang lebih rendah sejak Mei 2022 dan menjangkakan pelabur memilih mata wang kripto berkualiti tinggi berdasarkan faktor seperti tokenomik mampan, kematangan ekosistem dan kecairan pasaran relatif.

Satu kaji selidik yang ditaja oleh Coinbase, “Tinjauan Aset Digital Pelabur Institusi 2022”, yang dijalankan antara 21 September dan 27 Oktober 2022 di kalangan 140 peserta institusi, mendedahkan bahawa 53.6% menjangkakan harga mata wang kripto akan kekal terikat julat dalam tempoh 12 bulan akan datang berbanding 29.3% yang menjangkakan harga akan menjadi lebih rendah manakala 7.9% menjangkakan harga akan menjadi lebih tinggi dan 9.3% menyatakan tiada pendapat tentang di mana harga akan bergerak.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Powered by WordPress.com.

%d bloggers like this: