SAMAIDEN TANDATANGANI MOU BANGUNKAN PROJEK TBB DI KEMBOJA

RGC yang berpangkalan di Phnom Penh ialah syarikat pegangan pelaburan strategik Kemboja dengan perniagaan yang terdiri daripada perkhidmatan perbankan dan kewangan kepada media dan hiburan. Peranan MVA adalah dalam perundingan dan sokongan perniagaan manakala PANNA akan memudahkan penyelidikan, pembangunan projek dan pengurusan.

Di bawah MoU itu, kedua-dua pihak akan mengkaji terlebih dahulu kebolehlaksanaan pembangunan tanah yang tidak digunakan di samping landasan kereta api dari wilayah Poipet ke wilayah Preah Sihanouk untuk pemasangan solar gunung mikro, utiliti, infrastruktur kemudahan untuk penyewaan, penanaman pokok kertas, penanaman sayur-sayuran di rumah hijau, penanaman kacang soya. dan aktiviti ekonomi mampan yang lain.

Pengarah Eksekutif Samaiden Cambodia, Fong Yeng Foon berkata,

“usaha ini digalakkan oleh sokongan dan inisiatif kerajaan Kemboja terhadap RE dan komitmennya untuk membantu rakyatnya memperoleh pendapatan lebih tinggi melalui projek seperti pembangunan tanah di samping landasan Kereta Api Diraja. Samaiden bersedia untuk menawarkan kepakaran kami daripada projek EPCC RE yang merangkumi sistem PV solar dan loji kuasa kepada operasi dan penyelenggaraan serta perkhidmatan perundingan alam sekitar.

Apa yang lebih penting ialah kajian kebolehlaksanaan bahawa semua pihak dalam MoU bersetuju untuk melaksanakan bidang-bidang yang penting untuk pembangunan ekonomi Kemboja dan pada masa yang sama menyediakan pekerjaan dan kemahiran berharga kepada rakyatnya.”

Untuk maklumat lanjut, layari samaiden.com.my

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Powered by WordPress.com.

%d bloggers like this: