ALIBABA EKSPRES & SCANIA PERKENAL KOC BAS MEWAH MAMPU MILIK

Berita menarik untuk mereka yang selalu menaiki bas ke Pantai Timur!

Photo 2

Kini, anda boleh pulang ke kampung beraya dengan selesa menaiki bas mewah Alibaba Ekspress.

Dilengkapi dengan kemudahan terkini beserta sistem keselamatan yang berkualiti tinggi, anda tidak perlu risau apabila menaiki koc mewah dua tingkat ini.

Photo 4 (2)

Koc mewah mampu milik ini adalah hasil kerjasama antara Alibaba Ekspress bersama Scania yang telahpun menandatangani Memorandum Persefahaman pada 3 Mac lalu. Majlis menandatangan Memorandum Persefahaman tersebut telah diserikan oleh YB Dato’ Henry Sun Agong, Timbalan Menteri Pengangkutan di Terminal Bersepadu Selatan, Kuala Lumpur.

IMG20220303105325 (2)

Alibaba menjadikan pengalaman perjalanan dengan koc-koc mewah mampu milik ini nyata, dengan pengeluaran pertama koc dua tingkat, yang memulakan perkhidmatannya di daerah sebelah barat dan pantai timur Malaysia bermula dengan 14 koc mewah pada bulan Februari 2022.

Photo 6 (2)

Encik Md Fauzi bin Abd Halim, Ketua Eksekutif Operasi Alibaba Ekspres:

“Kami sangat teruja untuk memulakan perkhidmatan dan juga menggunakan laluan ini. Melalui Memorandum Persefahaman ini, kami telah memberikan komitmen kepada rakan kongsi asing, Scania, untuk meningkatkan jumlah koc-koc seperti ini di Malaysia, untuk membolehkan semua rakyat Malaysia mampu mengalami perjalanan yang mewah dan selesa dalam koc-koc kami. Koc-koc kami telah direka untuk memberi pengalaman yang sangat mewah dan selesa kepada setiap pelanggan. Perkhidmatan makanan, sistem pembersihan udara berjenama dan tandas ada disediakan di setiap koc mewah kami. Ini membolehkan para pelanggan mengalami perjalanan yang selamat dan selesa tanpa perlu berhenti di mana-mana kawasan rehat. ”

Alibaba telah menggunakan perhidmatan dua pembina koc terkenal, SHL Coach dan Tact Coach.
Kedua-dua syarikat ini telah mempunyai pengalaman yang berdekad lamanya dalam mereka dan membina koc-koc yang berkualiti tinggi. Kedua-dua syarikat ini akan membekalkan kesemua 30 buah koc-koc Alibaba.

Siri The Ark, sebuah model A-20HD telah direka dan dikeluarkan khas oleh SHL Coach, manakala siri TX-7 pula telah direka dan dikeluarkan oleh Tact Coach. Semua koc-koc ini telah dibina atas model terkini Scania Chassis, yang pertama dan terungul di Malaysia.

IMG20220303105504 (2)

Koc-koc Alibaba yang telah dibina oleh SHL Coach dan Tach Coach merupakan jenis pertama di Malaysia yang mempunyai penghawa dingin dwi fungsi di dalam kedua-dua lantai koc tersebut. Lantai bahagian bawah koc boleh memuatkan sebuah pantri, tandas, ruang rehat serta tempat simpanan kargo.

Ini akan membolehkan setiap pengusaha untuk memilih sama ada untuk memberi perkhidmatan koc perjalanan mewah tanpa henti atau menggunakan koc tersebut sebagai khidmat pengangkutan hari yang sama.

Tatarajah terkini untuk koc Alibaba ialah sebuah koc mewah yang memuatkan 24 buah tempat duduk yang dilengkapi dengan alat hiburan peribadi seperti kerusi urut, serta sistem matlumat hibur untuk permainan dalam talian, menonton filem dan pelayaran internet.

Lebih lagi, SHL Coach telah bekerjasama dengan jurutera-jurutera Scania, dengan meluangkan masa yang panjang dalam bidang penyelidikan dan pembangunan untuk meningkatkan struktur keselamatan dan ketegaran. Ini akan memastikan koc tersebut mempunyai stuktur yang boleh dipercayai dan tahan lama.

Ketegaran struktur koc ini telah diiktirafkan oleh Jabatan Pengangkutan Jalan dan ia juga memenuhi keperluan ujian UN-ECE R66.

SHL Coach juga telah melaburkan lebih RM500,000 dalam bidang penyelidikan dan pembangunan untuk menghasilkan unit pencahayaan mereka tersendiri – The Ark A20HD. Unit “The Ark Day Time Running Light” ini akan menghasilkan isyarat kesan air mengalir.

“Unit tersendiri kami, The Art Tail Lamp, telah direka khas untuk memastikan fungsi keselamatan yang tegar, dan kesan visual dan pengunjuran bahagian tepi kenderaan yang lebih baik,” jelas Encik Bernard Ng Chong Yan, Sin Hock Leong Coach Works Sdn Bhd.

Orang ramai juga boleh yakin yang mereka akan mendapat mutu udara yang sangat baik sepanjang perjalanan mereka di dalam The Ark A20HD.

“Koc-koc kami akan dilengkapkan dengan sistem pembersih udara teknologinano yang mampu menyahkuman dan menyahbau udara dalam kenderaan. Pembersih udara akan menyebabkan virus dan bakteria menjadi tidak aktif, justeru itu mengurangkan penyebaran jangkitan udara di dalam kenderaan,” Mr Bernard Ng Chong Yan dari Sin Hock Leong Coach Works (SHL) Sdn Bhd meyakinkan orang ramai.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Powered by WordPress.com.

%d bloggers like this: