FSIKL 2022 TERIMA SAMBUTAN MENGGALAKKAN

Meskipun baru pertama kali diadakan, sambutan yang diterima daripada orang ramai sangat menggalakkan.

IMG20221030125623 (2)

Presiden Karyawan, Dato’ Freddie Fernandez sangat gembira dengan sambutan yang diterima memandangkan festival ini telah lama menjadi impian Karyawan dan akhirnya dapat direalisasikan.

IMG20221030134212 (3)

Menurut Freddie yang juga komposer dan penyanyi lagu popular Namun Ku Punya Hati bersama-sama kumpulan Revolvers – lagu ikonik bagi OKU, inisiatif FSIKL tercetus apabila beberapa ahli Biro OKU Karyawan yang dianggotai lebih 100 individu menyarankan agar diadakan sebuah acara seni khusus terhadap mereka.

Turut hadir pada majlis perasmian FSIKL2022 termasuklah wakil Dewan Bandaraya Kuala Lumpur, wakil Persatuan OKU Sentral, wakil KL Gateway, serta beberapa ahli jawatankuasa Karyawan termasuk pelakon terkenal Radhi Khalid, dan penyanyi veteran Rozita Rohaizad.

Majlis berkenaan juga diserikan dengan persembahan gendang Deafbeat oleh sekumpulan OKU cacat pendengaran. Sebelum itu, hadirin dihiburkan oleh nyanyian lagu-lagu popular daripada beberapa kumpulan OKU cacat penglihatan, dan persembahan silap mata.

FSIKL2022, anjuran Persatuan Karyawan Malaysia (Karyawan) yang berlangsung di Gerbang Kerinchi Lestari, Gateway Mall, Kuala Lumpur merupakan program kali pertama melibatkan golongan OKU daripada pelbagai bidang. Bermula dari jam 10 pagi sehingga 9 malam, perasmian FSIKL2022 disempurnakan oleh Pengarah Jabatan Kebudayaan & Kesenian Negara (JKKN) Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Puan Hidayatul ‘Ein Mohamad Azmi, yang mewakili Ketua Pengarah JKKN, Tuan Haji Mesran Mohd Yusop.

IMG20221030131231 (2)

Pelbagai aktiviti menarik dijalankan dan hadiah menanti peserta. Pengunjung boleh mengunjungi gerai-gerai yang dibuka sepanjang festival diadakan bermula pukul 10 pagi hingga 9 malam. Antaranya termasuklah pertandingan seperti Idola Istimewa, kugiran istimewa, memasak, melukis dan sukan ringan secara percuma untuk semua OKU dari semua kategori, iaitu penglihatan, pendengaran, pertuturan, anggota dan autism, serta puluhan reruai pameran berkaitan dengan komuniti berkenaan.

IMG20221030131009 (2)

FSIKL2022 memfokuskan acara seni budaya seperti persembahan dan pertandingan, serta ruang pameran hasil karya seni yang dihasilkan oleh OKU.

Pada sebelah malam pula diadakan konsert istimewa yang menampilkan bakat-bakat seni suara istimewa terkenal seperti Caliph Buskers, dan Bad Indigo. Antara artis popular/”otai” lain yang turut menjayakan FSIKL2022 termasuklah Zaiton Sameon, Azmir Arif dan Moq, Yusni Hamid, selain Radhi, dan Rozita.

Kemampuan dan kesungguhan golongan orang kelainan upaya atau dalam konteks nama program, insan istimewa – boleh diringkaskan menjadi 2I/Dua I), dan bersaing dengan orang normal/lengkap fizikal/mental. Mereka boleh berniaga produk-produk menarik dan memberikan perkhidmatan, malah menghiburkan di pentas dengan bakat menyanyi, dan bermain alat muzik moden/tradisional.

Meskipun FSIKL2022 yang turut mendapat kerjasama beberapa agensi seperti Jabatan Kebajikan Masyarakat, Yayasan Wilayah Persekutuan, dan pihak swasta ini adalah kesinambungan bagi program-program yang pernah dianjurkan oleh Persatuan OKU Sentral selama beberapa tahun lalu, tetapi ia amat bererti kepada Karyawan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Powered by WordPress.com.

%d bloggers like this: