PROPEL GLOBAL AMBIL ALIH 51 PERATUS KEPENTINGAN BEST WIDE ENGINEERING

Ambil alihan oleh PROPEL GLOBAL BERHAD dalam firma kejuruteraan O&G ini dilakukan pada harga Rm7.82 juta.

propel 3

PROPEL GLOBAL BERHAD (“Propel Global” atau “Syarikat”; Bursa: MAIN, PGB, 0091), penyedia perkhidmatan sokongan minyak dan gas seperti perkhidmatan telaga, kejuruteraan, perolehan, pembinaan dan pentauliahan (“EPCC”) perkhidmatan, penyelenggaraan pemanasan, pengudaraan dan penghawa dingin (“HVAC) serta bahan kimia khusus hiliran kepada industri minyak dan gas (“O&G”), mengumumkan bahawa Syarikat telah memeterai perjanjian penjualan saham bersyarat untuk membeli 51% kepentingan dalam Best Wide Engineering (M) Sdn. Bhd. (“BWE”) pada 8 Disember lalu.

BWE menyediakan kerja-kerja kejuruteraan dan teknikal untuk industri O&G melalui kejuruteraan, perolehan, pembinaan dan pentauliahan (“EPCC”) loji baru dan kerja-kerja pengubahsuaian loji; reka bentuk dan pembekalan sistem proses tergelincir dan peralatan kejuruteraan untuk loji darat dan platform luar pesisir dan; Pengurusan Projek dan Perkhidmatan Perundingan Kejuruteraan.

Pemegang Saham dan Pengarahnya ialah Azizi Alias dengan 45.8% kepentingan ekuiti, Jasniazrin Shah Mohd Hata dengan 44.2% kepentingan ekuiti dan Tan Siew Lee dengan 10.0% kepentingan ekuiti.

Propel Global memperoleh 51% kepentingan daripada Azizi Alias, yang menjual keseluruhan kepentingan ekuitinya, dan Siew Lee, yang menjual 5.2% daripada pegangannya. Sebagai sebahagian daripada perjanjian penjualan saham, Propel Global juga telah memeterai perjanjian opsyen ‘put and call’ dengan Jasniazrin Shah dan Tan Siew Lee yang memerlukan Syarikat membeli sehingga 49.0 peratus baki kepentingan ekuiti dalam BWE daripada mereka dan, Jasniazrin dan Siew Lee akan memberikan hak kepada Propel Global semasa tempoh opsyen panggilan yang memerlukan mereka menjual sehingga 34.0 peratus kepentingan ekuiti dalam BWE kepada Syarikat.

BWE, yang mempunyai 15 kontrak berterusan dengan jumlah nilai kontrak belum dibil sebanyak RM21.8 juta dijangka direalisasikan dalam tempoh tiga tahun akan datang, menjamin keuntungan masing-masing sebanyak RM2.4 juta dan RM2.6 juta bagi tahun kewangan berakhir 30 November (“FYE”) 2022 dan FYE 2023. BWE melaporkan hasil sebanyak RM18.6 juta dan PAT sebanyak RM178,000 bagi FYE2019; RM19.0 juta hasil dan RM395,000 PAT bagi FYE2020 dan; RM38.5 juta hasil dan RM2.3 juta PAT bagi FYE2021. Pada masa ini, BWE mempunyai buku tender sebanyak RM41.3 juta.

Angeline Lee, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Propel Global berkata,

propel (2)

“Pengambilalihan ini sejajar dengan strategi Kumpulan untuk mengembangkan perniagaan O&G dengan mengembangkan penawaran kami dan meningkatkan kehadiran pasaran sebagai penyedia perkhidmatan kejuruteraan O&G. Kepakaran dan pengalaman BWE dalam kerja-kerja EPCC melengkapkan perniagaan O&G sedia ada Kumpulan.”

Kami percaya bahawa menggabungkan kecekapan teras BWE dengan Kumpulan akan membolehkan mereka menggabungkan pelbagai penawaran perkhidmatan yang lebih luas kepada pelanggannya dan memberikannya kelebihan daya saing berbanding pesaing. Kumpulan juga akan dapat memanfaatkan pangkalan pelanggan sedia ada BWE untuk peluang pemasaran silang dan aliran pendapatan tambahan.”

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Powered by WordPress.com.

%d bloggers like this: