KUMPULAN SAMAIDEN TANDATANGANI PERJANJIAN TEROKA PELUANG DI KEMBOJA

Samaiden Group Berhad (“Samaiden” atau “Kumpulan”; Bursa: SAMAIDEN, 0223), pakar penyelesaian tenaga bersih yang terlibat terutamanya dalam kejuruteraan, perolehan, pembinaan dan pentauliahan (EPCC) solar photovoltaic ( Sistem dan kuasa “PV”), dengan sukacitanya mengumumkan bahawa anak syarikat milik penuh Kumpulan, Samaiden Sdn Bhd, telah menandatangani perjanjian perkongsian dengan Management Venture Asia (Cambodia) Ltd. (“MVA”) pada 19 Disember, untuk meneroka tenaga bersih -peluang perniagaan yang berkaitan di Kemboja.

MVA, perunding perniagaan dan pemaju projek tenaga bersih yang berpangkalan di Phnom Penh, Kemboja terlibat terutamanya dalam memudahkan usaha perniagaan dan membawa produk ke pasaran dan penyelidikan pasaran di seluruh Asia. Syarikat itu telah berjaya menyelesaikan pembangunan projek solar lekap tanah 20MW di Bavet, di mana projek itu telah dianugerahkan perjanjian pembelian kuasa oleh Electricite du Cambodge pada Ogos 2019.

Pengarah Urusan Kumpulan Samaiden, Ir. Chow Pui Hee berkata,

saiden 1 (2)

“Kami menantikan kerjasama dengan MVA memandangkan kehadiran kukuh mereka di Kemboja. Mengembangkan di Asia Tenggara adalah sebahagian daripada rancangan 5 tahun kami memandangkan populasi rantau ini yang semakin meningkat dan kelebihan geografinya. Kami amat percaya perkongsian dengan MVA akan memastikan rancangan pengembangan kami di Kemboja tertumpu. Kami berbesar hati untuk mempunyai MVA sebagai rakan kongsi perniagaan kami dalam pembangunan tenaga bersih di negara ini memandangkan pengalaman dan rangkaiannya yang luas dalam infrastruktur tenaga bersih.

Pengarah MVA, H.E. Salah Essa memetik,

saiden 2 (2)

“Kami menantikan kerjasama ini dengan Samaiden dalam perniagaan tenaga boleh diperbaharui dan mampan di Kemboja dan berharap dapat memanfaatkan pengalaman dan kemahiran industri mereka untuk menjadikan usaha ini berjaya untuk pertumbuhan negara dan sejajar dengan matlamat negara ke arah Karbon Sifar Bersih dasar 2050.”

TENTANG SAMAIDEN GROUP BERHAD
Samaiden Group Berhad (“Samaiden”), melalui anak syarikatnya ialah pakar tenaga boleh diperbaharui (“RE”) yang diperbadankan pada 2013, yang terlibat terutamanya dalam kejuruteraan, pemerolehan, pembinaan dan pentauliahan (EPCC) sistem fotovoltaik solar (PV) dan loji kuasa . Aktiviti lain Kumpulan Samaiden termasuk penyediaan perkhidmatan perundingan TBB dan alam sekitar, serta perkhidmatan operasi dan penyelenggaraan (O&M).

MENGENAI Management Venture Asia (Cambodia) Ltd.
MVA dengan visinya ke arah pembangunan tenaga hijau di Kemboja, secara agresif mempromosikan sektor itu diselaraskan dengan misi negara dalam menyediakan pembangunan dan pertumbuhan ekonomi yang mampan. Kepakaran dan pengalaman kami telah memperoleh set kemahiran yang ketara, berharga dan unik dalam pelaksanaan perniagaan. Ia sentiasa menjadi visi kami untuk memegang konsep kami untuk merealisasikan dan menyediakan ekonomi dari Kemboja ke Kemboja.

Untuk maklumat lanjut, layari samaiden.com.my. http://www.mvacambodia.com

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Powered by WordPress.com.

%d bloggers like this: