PERTANDINGAN ‘MIC ON SELEBRITI’ BAKAL SERLAH BAKAT NYANYIAN & KOMEDI 12 ARTIS

Pertandingan ini adalah inisiatif baharu oleh Awesome TV, saluran stesen televisyen swasta percuma dalam misinya mengukuhkan lagi kedudukan sebagai pembekal kandungan hiburan utama di Malaysia.

Program ‘Mic On Selebriti’ yang bakal bersiaran selama 10 minggu pada setiap hari Sabtu, jam 9.00 malam mulai 20 Mei 2023 secara eksklusif di platform Astro 123 dan MyTV 112, menggabungkan elemen nyanyian dan komedi. Artis yang berjaya ke peringkat akhir bagi merebut gelaran juara bakal memenangi hadiah bernilai sehingga RM250,000.

Mengulas lanjut mengenai pertandingan realiti ‘Mic On Selebriti’, Datin Ezzan Zalilah Zulfadzli selaku Pengarah Unit Kandungan Awesome TV berkata,

“Kami di Awesome TV sentiasa akur dengan permintaan audiens yang mahukan pengisian berkualiti dan terkini. Kini, kami bawakan pula program ‘Mic On Selebriti’ yang merupakan sebuah lagi testimoni saluran ini dalam menawarkan program-program hiburan beraneka format khusus untuk tontonan ramai. Program pencarian bakat ‘Mic On’ yang mula diperkenalkan pada tahun 2021 dengan misi utama mencungkil pelapis penghibur baharu versatil. Setelah dua musim bersiaran, format asal ‘Mic On’ disuntik dengan pembaharuan segar untuk kekal relevan sekaligus meningkatkan kredibiliti dan daya tarikan yang lebih besar terhadap program tersebut.

Penganjuran edisi yang terbaharu bakal menyaksikan pertembungan sengit barisan pelakon popular tanah air yang akan memperlihatkan bakat terpendam dalam bidang nyanyian serta sisi komedi dalam diri mereka. Kami percaya kesemua mereka mampu menyahut cabaran ini sekaligus memanfaatkan platfrom yang telah disediakan bagi mengembangkan bakat yang ada untuk menembusi bidang nyanyian pula.

Kami juga berharap semoga penganjuran ‘Mic On Selebriti’ mampu melonjakkan jenama dan karier seni para peserta ke peringkat yang lebih tinggi sekaligus bertahan lama dalam bidang hiburan yang kompetitif dan serba mencabar ini.

Selain itu, kami juga amat berbesar hati di atas kesudian kesemua selebriti yang terlibat dengan program ‘Mic On Selebriti’ musim ini. Kepercayaan dan komitmen mereka amat dihargai dan kami pasti edisi ini akan lebih meriah dengan kehadiran mereka.”

Program ‘Mic On Selebriti’ bakal dikendalikan sepenuhnya oleh Shiha Zikir dan Jaa Suzuran yang telah diberi kepercayaan untuk menggalas tanggungjawab sebagai hos musim ini.

12 barisan pelakon popular yang bakal berentap di pentas utama ‘Mic On Selebriti’ adalah:

 • Zul Huzaimy
 • Fauzi Nawawi
 • Johan As’ari
 • Namie
 • Chiwan
 • Ammar
 • Anas Ridzuan
 • Sherry Ibrahim
 • Mona Allen
 • Elly Arifin
 • Afifah Nasir
 • Amyza Aznan

Mereka akan dibahagikan kepada TIGA kumpulan dan diletakkan di bawah pengawasan “Manager” yang telah dilantik sepanjang pertandingan berlangsung.

Manakala 3 penyanyi terkenal tanah air iaitu Black Hanifah, Hazama dan Aepul Roza telah diberi mandat selaku “Manager” yang akan memberi idea, tunjuk ajar dan bimbingan kepada 4 orang selebriti di bawah naungan mereka.

Tiga nama besar yang dilantik sebagai juri tetap program ‘Mic On Selebriti’ ialah Hashridz Murshim atau lebih dikenali dengan nama Dato’ Acis yang bertindak sebagai pengarah muzik, Dato’ Aaron Aziz serta Erra Fazira.

Bagi merancakkan lagi cabaran program ini, kesemua Manager juga akan diberi tugasan mingguan yang perlu dinilai oleh barisan juri. Manager yang berjaya merangkul persembahan terbaik setiap minggu akan menerima ganjaran istimewa.

Sistem pemarkahan program ‘Mic On Selebriti’ pula akan diadili 100% oleh pihak juri tetap berdasarkan tiga komponen utama penilaian iaitu aspek vokal yang mewakili 50%, persembahan sebanyak 30% dan 20% lagi untuk kreativiti.

Uniknya, markah selebriti yang tertinggi akan dicampurkan dengan markah selebriti terendah. Kumpulan yang mencatat markah keseluruhan terendah akan mara ke pusingan penyingkiran. Selebriti yang akan tersingkir pada setiap minggu akan dipilih oleh manager kumpulan itu sendiri.

Jadi jom tonton dan beri sokongan kepada 12 pelakon ini yang bakal mempamerkan bakat mereka dalam bidang nyanyian dan komedi.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Powered by WordPress.com.

%d bloggers like this: